Miesto a termín: Výstavisko Agrokomplex, pavilón Z2 a voľná plocha pred pavilónom Z2 dňa 29.5.2015 – piatok
Sprievodné akcie: Seminár k súčasnej situácii v chove ošípaných na Slovensku
Organizátori podujatia: Zväz chovateľov ošípaných na Slovensku – družstvo
Spoluorganizátori: Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum Lužianky
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Agrokomplex – Výstavníctvo Nitra, š.p.
Plemenárske služby SR, š.p. Bratislava
Chovateľský deň ošípaných je organizovaný s podporou MPRV SR
Program podujatia:
9.00 – 9.30 Prezentácia účastníkov
9.30 Otvorenie „Chovateľského dňa ošípaných“
9.30 – 13.00 Súťaž vo varení guláša a špecialít
10.00 – 12.00 Seminár k súčasnej situácii v chove ošípaných na Slovensku – s hlavným referátom p. Fred de Cocq z Holandska
Manažment kojacich prasníc a odchovu odstavčiat – ZS koliba
10.00 – 17.00 Voľná prehliadka vystavenej kolekcie ošípaných
13.00 – 17.00 1) Predvádzanie vystavovaných zvierat
2) Vyhodnotenie súťaže vo varení guláša a špecialít
3) Ukážka domácej zabíjačky
4) Ochutnávka súťažných navarených produktov a špecialít
5) Posedenie s priateľmi pri dobrej pesničke a slovenskom vínku
Program seminára k aktuálnej problematike chovu ošípaných – Zsl. koliba:
Úvod seminára – MVDr. Andrej Imrich
Zhodnotenie súčasnej situácie a dotačná podpora v chovoch ošípaných na Slovensku
Koreferáty odborníkov z NPPC, SPU a zahraničných odborníkov k problematike
AW – životné podmienky zvierat – podpora z II. piliera
Faktory ovplyvňujúce ekonomiku chovu ošípaných
Management kojacich prasníc a odchovu odstavčiat
Diskusia k prednesenej problematike.
Na chovateľský deň pozývame odborníkov ako aj širokú laickú verejnosť. Na podujatí budú podávané špeciality z bravčového mäsa a súťažný guláš. Je to vynikajúca príležitosť pre širokú verejnosť a detí vidieť pravú domácu zabíjačku aj s odborným komentárom. Vstup voľný.
K nahliadnutiu budú aj vystavené ošípané vrátane prasnice s vrhom.
Chovateľský deň je zameraný na podporu slovenského chovu ošípaných a konzumácie domácich výrobkov z bravčového mäsa.
MVDr. Andrej I M R I CH
Predseda ZCHOS-D